5 yıl ago · admin · Borderline Kişilik Bozukluğu için yorumlar kapalı
Borderline Kişilik Bozukluğu
Temel özelliği, ilişkilerde ve ruh halinde dürtüsellik ve istikrarsızlıktır. Örneğin başkalarına karşı tutumlar ve duygular, özellikle tutkulu bir idealleştirmeden küçümseyici bir öfkeye doğru oldukça hızlı ve anlaşılmaz bir şekilde ve sertçe değişebilir (King, Johnson, Davison & Neale, 2015).
Yoğun terk depresyonuna maruz kalan bu kişiler dürtülerini kontrol etmekte sıkıntı yaşarlar. Bu tutum hayatlarındaki ve ilişkilerindeki tüm alanlarda kendini gösterir. Kendilerine yönelttikleri bir agresyonları vardır. Hayatlarında bir hedef koyma ve ulaşma konusundaki yeterli çabayı gösteremezler ve süreklilik sağlayamazlar. Terk depresyonu korkularından ötürü çevrelerinde yapışacak birilerini ararlar. Literatürde sınırda kişilik bozukluğu olarak da kullanılır (Özakkaş, 2004).
Nesne ilişkileri kuramına göre bebeğin ruhsal ve zihinsel gelişimi henüz iyi ve kötünün aynı insanda olabileceğini anlamaya muktedir değildir. Bebek kendisinde oluşan iyi kendiliği kötü kendilikten ayrı tutmaya çalışarak iyiyi koruma altına alır ve kötü kendiliğin zarar vermesinin önüne geçmeye çalışır.
Normal gelişimde zihinsel ve ruhsal yapımız geliştikçe ve dış gerçekliği algılayabilecek düzeye geldikçe iyi kendilik ve kötü kendilik birbirinin içine girmeye başlar ve bölme mekanizması yerini entegre olmuş bir yapıya bırakır. Borderline kişilik bozukluğunda kişide iyi kendilik ve kötü kendilik entegrasyonu tamamlanmamıştır (Özakkaş, 2004, Masterson, 2008, Mahler, Pine & Bergman, 2012).
Categories: Uncategorized